Yerba maté met sap. Maak kennis met terere ruso
Eind mei verrast ons meestal met zeer hoge temperaturen. Op zoek naar verkoeling en verfrissing schakelden veel leden van onze crew over op tereré slurpen. Koude yerba is een beproefde manier om de effecten van hitte te bestrijden. Een portie gedroogd fruit, goed gekoeld water en eventueel een paar ijsblokjes. Klassiek. Hoe zit het met het vervangen van de goede oude H2O door sap? Speciaal voor jou hebben we besloten om een oplossing te testen die vaak en graag wordt gebruikt door Zuid-Amerikanen. Het is geen toeval - vandaag vieren we World Juice Day! We nodigen u uit om te lezen.
Tereré - koude yerba mate
Paraguayaanse hulstblaadjes en takjes zitten boordevol cafeïne, vitaminen en mineralen. Hun onbetaalbare eigenschappen komen niet alleen het beste vrij onder invloed van heet water, maar ook bij zeer lage temperaturen. De ijskoude drank op basis van hulst wordt tereré genoemd, een woord dat is afgeleid van het slurpende geluid dat wordt gemaakt wanneer de matero zonder water komt te zitten. Tereré koelt perfect en lest de dorst op warme dagen. Naast koud water, ijsblokjes, verse kruiden, door de Latijnen yuyos genoemd - de meest populaire zijn: munt, burrito, citroenverbena, sarsaparilla, gember ... - of stukjes sappig fruit, bv. citroen, sinaasappel, watermeloen, perzik of appels. In de landen van Zuid-Amerika, waar in de zomer de luchttemperatuur kan oplopen tot 50°C, is een koel drankje een echte uitkomst. Het kalmeert de effecten van de alomtegenwoordige hitte, koelt af, verfrist, lest de dorst en voegt energie toe die nodig is voor actie. In 2020 werd de Paraguayaanse traditie van het drinken van koude yerba ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed, waardoor tereré vooral geassocieerd werd met Paraguay. Koude yerba wordt ook gedronken in Argentinië, Brazilië en zelfs in Bolivia. Oorspronkelijk wordt tereré gedronken in een speciaal vat - guampa, dat is gemaakt van veehoorn of hoef. Paraguayanen of Argentijnen nemen meestal ook een grote, zeer ruime thermoskan gevuld met ijskoud water mee, waardoor ze op elk moment koude yerba kunnen drinken.
Enkele feiten uit de geschiedenis. Wie heeft terere uitgevonden?
Er zijn verschillende verhalen die verband houden met de traditie van het drinken van yerba in een koude editie. De achtergrond van de eerste is de Paraguayaanse oorlog, het bloedigste conflict in de geschiedenis van Zuid-Amerika, dat plaatsvond in de jaren 1864-1870. De legers van Paraguay en, aan de andere kant, de legers van Brazilië, Argentinië en Uruguay streden in een ongelijke strijd. Volgens de legende namen soldaten aan beide kanten, moe van de tropische hitte, tijdens militaire operaties regelmatig pauze om hun geliefde yerba te drinken en aan te sterken. Om de yerba te bereiden, hadden ze heet water nodig, waarvoor ze een vuur moesten aansteken, en dit verraadde vaak hun positie in de jungle. Dus begonnen ze koud water op de hulst te gieten, wat niet alleen het risico verkleinde om door de vijand ontdekt te worden, maar ook een geweldige manier bleek te zijn om met de drukkende hitte om te gaan.
Een soortgelijke strategie werd decennia later gebruikt in de Gran Chaco-oorlog tussen Paraguay en Bolivia in de jaren dertig. Dit gebied zou rijk zijn aan olie, wat uiteindelijk vals bleek te zijn. Tijdens deze botsing werden de soldaten, die niet in staat waren om vuur te maken om water te verwarmen, gedwongen om koude yerba te bereiden. Blijkbaar begon tereré vanaf dat moment op grote schaal te worden gedronken in Zuid-Amerika, waarvan ten onrechte werd aangenomen dat het de oorsprong was van deze traditie. Het is echter waar dat yerba in de koude versie honderden jaren eerder werd gedronken door de Guarani-indianen, waarbij gedroogde en geplette hulstbladeren en twijgen rechtstreeks uit de bron met ijskoud water werden overgoten.
Tijdens de Chaco-oorlog werd de traditie geboren om yerba mate met sap te drinken. Veel Russische soldaten vochten aan Paraguayaanse zijde. De meesten van hen waren vluchtelingen die na de Oktoberrevolutie ontsnapten. Zoals u weet, was maat in die tijd niet bekend buiten Zuid-Amerika. Nieuwkomers van over de oceaan, niet gewend aan de bitterheid van het brouwsel, konden maar moeilijk wennen aan de buitenlandse smaak. In plaats van water begonnen ze koude vruchtensappen te gebruiken om de yerba in te schenken, waarvan de zoetheid het droge karakter van de drank effectief neutraliseerde. In de loop van de tijd is de fruitvariant van tereré de jugo, wat in het Spaans "tereré met sap" betekent, ook populair geworden onder Paraguayanen. Als eerbetoon aan de pioniers van deze ongebruikelijke wijziging van mate, werd het tereré ruso of "Russisch tereré" genoemd.
Tereré ruso – we maken onze eigen yerba mate met sap
Na een korte historische inleiding kunnen we verder met ons wiskundig experiment. Laten we u er eerst aan herinneren dat de datum van onze inzending niet toevallig is. Vandaag vieren we Wereld Sap Dag. 30 mei is het perfecte moment om u eraan te herinneren dat ieder van ons minstens vijf porties groenten en fruit per dag moet eten. Groente-, fruit- of mixsap is een snelle, gezonde en lekkere aanvulling op je dagelijkse behoefte. Het is niet alleen een behoorlijke dosis vitamines en mineralen voor het lichaam. Vruchten- en groentesappen met een goede samenstelling helpen een slank figuur, een gezonde huid en mooi haar te behouden.
Laten we eindelijk verder gaan met het belangrijkste deel van onze post, namelijk het experiment met zoet fruit. Als basis voor de zoete yerba mate kozen we voor de groene, Braziliaanse Verde Mate Green Tereré. Zoals de naam al doet vermoeden, is de gedroogde variëteit bestemd voor koude consumptie. In ons kantoor zijn we het erover eens dat het een van de beste opties is om af te koelen. Kenmerkend is een complexe, maar aangenaam uitgebalanceerde samenstelling van het geheel. Het bevat gojibessen, ananasblokjes, citroengras, sinaasappelschil en munt. We besloten om te kijken hoe zo'n mix zou werken in combinatie met zoete dranken. Wij hebben bereid: appelsap, sinaasappelsap, aardbeiennectar en passievruchtnectar. De temperatuur voor het "brouwen" van de tereré moet erg laag zijn, dus we zijn de ijsvoorraad niet vergeten. Elk van de vier kalebassen was voor ongeveer de helft vol met droogte. We vulden ze stuk voor stuk aan met vier verschillende sappen en een paar ijsblokjes. We hebben enkele minuten gewacht tot de droogte was uitgerekt en we konden het proberen. De bereiding van het geheel duurde wat langer dan bij hot brew. De eigenschappen van yerba komen veel langzamer vrij onder invloed van koude vloeistof.
Hoe smaakt koude yerba met sap? De effecten van het experiment
Een paar minuten geduld en eindelijk kunnen we proeven! Yerba met sinaasappelsap ging als eerste. We gebruikten direct geperst sap, geen toegevoegde suikers. De milde zoetheid komt vrij goed overeen met het meer droge geheel. Zij is aardig! Dan was er nog een appel, ook 100% niet uit concentraat. En weer een positieve verrassing. De bitterheid van maté perfect gecombineerd met de verfrissende smaak van deze vrucht! Echt een geweldige combinatie. De passievruchtendrank die we voor het experiment kochten, had een vleugje zoetheid en nogal wat kenmerkende zuurheid. Na het inschenken was de maté lekker. We kregen echter de indruk dat de expressiviteit van de passievrucht wel degelijk het geheel domineerde. Als laatste hadden we aardbei. De dikke en zoete nectar bleek uitstekend te combineren met yerba mate en ijs. We verwaterden het een beetje bij latere overstromingen en het smaakte nog steeds geweldig. Het kiezen van het beste sap voor tereré is een moeilijke zaak. Elk van de vruchten is anders samengesteld met yerba en herinterpreteert zijn droge karakter op zijn eigen manier. Het is dus de moeite waard om te experimenteren met verschillende smaken en toevoegingen om de lekkerste, koude en zoete yerba mate te creëren die bij jouw smaak past.
Zoals je kunt zien, heb je alleen een beetje fantasie nodig om je wiskundige ervaring op te fleuren. In plaats van de winnaar van deze confrontatie bekend te maken, raden we aan om een soortgelijke proeverij bij u thuis te houden. Aarzel niet om ons te informeren over de effecten van uw experimenten! Proost!