Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate in een notendop. Bekijk onze gids voor beginners!

2023-05-11
Yerba mate in een notendop. Bekijk onze gids voor beginners!

Wil je je yerba mate avontuur beginnen maar weet je niet waar je moet beginnen of wat je moet kiezen? Maak je geen zorgen! Wij zijn er om al je vragen te beantwoorden, je te adviseren over de beste producten en je te helpen je twijfels weg te nemen! We hebben een mini-gids gemaakt om alle basisprincipes van Yerba Mate uit te leggen. Wees gerust, we willen je niet bombarderen met een enorme hoeveelheid informatie - dit is een beknopte vorm van kennis over het Guarani-indiaanse brouwsel. De rest kun je lezen op onze blog. Zullen we dan maar beginnen?


Samenvatting:

  1. Wat is yerba mate?
  2. Wat zijn de soorten yerba mate?
  3. Wat zijn de noodzakelijke accessoires voor het brouwen en drinken van Yerba Mate?
  4. Hoe brouw je Yerba Mate?
  5. Drink Yerba mate, proost!

Op zoek naar een yerba mate om mee te beginnen? Bekijk onze yerba mate starter kits!

yerba mate sets

Wat is Yerba mate?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is Yerba mate? Misschien heb je er al van gehoord. Misschien drinkt je vriend, zus of buurman het en vraag je je af hoe dit vreemde, modderige drankje smaakt, dat wordt gedronken in een rond kopje, met een vreemd metalen rietje? Waarom bereiden liefhebbers van yerba mate het brouwsel met zalving en drinken het alsof het het grootste wonder van de natuur is? Omdat het dat ook is! Yerba mate is een aftreksel van de gedroogde en geplette bladeren (en takjes) van hulst (Latijn: Ilex paraguariensis), een plant die alleen voorkomt in Zuid-Amerika, op de grens van vier landen: Brazilië, Paraguay, Argentinië en Uruguay. Honderden jaren geleden werd dit gebied bewoond door de Guarani-indianen en zij waren de eersten die de verbazingwekkende eigenschappen van de plant ontdekten. Zij merkten dat zij, door het kauwen van bladeren van de plant, meer energie hadden, zich niet moe voelden, hun zintuigen scherper werden, hun concentratie verbeterde en zij zich veel minder hongerig voelden. Dit effect bleek zeer nuttig tijdens dagwandelingen en jachttochten. Later begonnen de Indianen een aftreksel te maken van de gedroogde bladeren van de plant - een bittere, samentrekkende en intens kruidige drank die deel ging uitmaken van hun dagelijks leven. In de 17e eeuw kwamen de Jezuïeten in Zuid-Amerika aan en raakten geïnteresseerd in het Indiaanse leven. Het kruidenbrouwsel, dat door de Guarani met een bijna religieuze cultus werd omgeven, kan hen dan ook niet zijn ontgaan. De jezuïeten werden verliefd op yerba mate en zorgden ervoor dat het ook buiten Zuid-Amerika bekend werd. Tegenwoordig is yerba mate een integraal onderdeel van de cultuur van de Latijns-Amerikaanse bevolking, die de mate graag deelt met iedereen - familie, vrienden en zelfs vreemden. Yerba mate is een "brouwsel van vriendschap" en een ware levensstijl! Yerba mate is vooral bekend geworden om zijn stimulerende eigenschappen, die te danken zijn aan de cafeïne die het bevat. Het is een volkomen gezond en natuurlijk alternatief voor koffie en kunstmatige energiedrankjes. Dit zijn echter niet al zijn voordelen. Het is ook rijk aan vitaminen, mineralen en andere organische verbindingen, waardoor het uitstekend is voor het functioneren van het hele lichaam.

Elk land heeft zijn eigen gebruiken en daarom wordt het brouwsel in elk "maat-land" iets anders bereid, hoewel altijd van dezelfde plant - Ilex paraguariensis. Wat constant is, is de bereidingswijze, de benodigde accessoires en het belang dat het heeft voor het Latijns-Amerikaanse volk. Dus vraag je je af welke soorten yerba mate er zijn, hoe je het brouwsel drinkt en wat je nodig hebt om je avontuur te beginnen? Lees dan snel verder!

Wat zijn de soorten Yerba Mate?

Er zijn verschillende soorten yerba mate, afhankelijk van het land van herkomst en de kenmerken van het gedroogde product, gerelateerd aan de productiemethode en de verschillende toevoegingen.

Soorten Yerba mate naar land van herkomst:

  • Argentijnse yerba mate - is de meest "klassieke" soort yerba mate, meestal gedroogd volgens de traditionele methode van korte blootstelling aan de vlammen van het vuur, soms ook gerookt. Het wordt meestal onderworpen aan een lange rijpingsperiode, waardoor het een verfijnder, harmonieuzer karakter krijgt. Het gedroogde product bevat gemiddeld gesneden bladeren, een behoorlijke hoeveelheid stokjes en wat stof. Voorbeelden van yerba mate merken: Kraus, Rosamonte;
  • Braziliaanse yerba mate - hier wordt yerba mate op verschillende manieren gedronken:
    • mate green - grof gesneden bladeren van Ilex paraguariensis, vrijwel vrij van takjes en stof. Deze yerba mate wordt met hete lucht gedroogd en niet gerijpt, zodat hij zijn sappige groene kleur en frisse, milde smaak behoudt. Een geweldige optie om je yerba mate avontuur te beginnen! Voorbeeld: Verde Mate Green,
    • chimarrão - yerba mate gemalen tot een zeer fijn stof, bijna als meel. Het heeft een weelderige groene kleur, en om het te bereiden en te drinken heb je een speciaal vat (cuia) en een bombilla met een zeer fijn filter (bomba) nodig. Voorbeeld: Verde Mate Green Chimarrao,
    • tereré - koude Yerba Mate. Bij de productie wordt het droge product zo bereid dat het heerlijk smaakt wanneer het in zowel warm als ijskoud water wordt gedrenkt. Voorbeeld: Verde Mate Green Terere;
  • Paraguayaanse yerba mate - is vrij fijn gemalen blad, met een behoorlijke hoeveelheid stokjes en stof. Zijn meest kenmerkende smaak is intens, bitter en samentrekkend, wat hij dankt aan het feit dat hij met vuur en rook is gedroogd. Paraguayaanse yerba mate is een van de sterkste in termen van smaak en effect, en wordt daarom aanbevolen aan meer gevorderde mate-drinkers. Voorbeelden: Guarani, El Fuego;
  • Uruguayaanse yerba mate is fijn gesneden blad met veel stof (en soms een beetje takjes). Uruguayaanse yerba mate komt eigenlijk meestal niet uit Uruguay - vanwege de ongunstige economische situatie wordt er in het land geen yerba mate geproduceerd en wordt het geïmporteerd uit Brazilië. Braziliaanse mate die voor de Uruguayaanse markt bestemd is, heeft meestal de vermelding "Tipo PU1" op de verpakking. Voorbeeld: Armino Clasica, Canarias

Soorten yerba mate volgens de toevoegingen:

Woordenlijst van termen die het meest voorkomen op de verpakking van yerba mate:

  • elaborada, elaborada con palo of gewoon con palo - yerba mate die naast de bladeren (en stof) een hoog aandeel stokjes bevat (ongeveer 35%);
  • elaborada despalada, elaborada sin palo of gewoon despalada - yerba mate zonder of met een kleine hoeveelheid stokjes (maximaal 10%);
  • chimarrão - yerba mate gemalen tot een zeer fijn stof. Dit type mate wordt in Brazilië gedronken;
  • seleccion especial - speciaal geselecteerde yerba mate, gemaakt van bladeren van de Ilex paraguariensis van de hoogste kwaliteit;
  • tostada - geroosterde Yerba mate. De bladeren van de Ilex worden geroosterd in een speciale oven, waardoor ze donkerder en bruin van kleur worden en een karakteristieke smaak en aroma krijgen. In de infusie van deze soort gedroogde thee zijn tonen van granenkoffie en chocolade waarneembaar. Yerba mate tostada smaakt ook zeer goed wanneer het met melk in plaats van met water wordt overgoten;
  • cocido - yerba mate in theezakjes of instant vorm.
Yerba mate accessories

Wat zijn de noodzakelijke accessoires voor het zetten en drinken van yerba mate?

Als je er al in geslaagd bent om je eerste yerba mate uit te kiezen, is het tijd om de accessoires in te slaan die nodig zijn om het te brouwen en te drinken. Wat heb je nodig?

  • bombilla - is een speciaal filterbuisje dat dient om het brouwsel van de grond te scheiden. Het is afgewerkt met een filter dat tijdens het drinken de blaadjes en takjes tegenhoudt, zodat ze niet in de mond terechtkomen. Het meest veelzijdig zijn bombilla's van roestvrij staal. Voor het begin van uw yerba mate avontuur raden wij de Mercedes bombilla aan.
  • mate gourd is een speciaal gevormd vat waarin het brouwsel wordt bereid. Mates zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende vormen, dus er zijn verschillende soorten:
    • palo santo - een vat gemaakt van het "heilige hout" van de palo santo, dat "magische" eigenschappen heeft. Yerba mate bereid in een dergelijk vat krijgt een unieke smaak en aroma;
    • kalebas - een vat gemaakt van de natuurlijke vrucht van de kalebas. Net als de palo santo geeft de kalebas zijn unieke smaak en aroma terug aan het Yerba Mate-brouwsel;
    • guampa - dit is een speciaal gevormde mate-kalebas die wordt gebruikt om de koude versie van yerba mate - tereré - te drinken. Oorspronkelijk zijn guampa's gemaakt van stierenhoorn, maar er zijn ook guampa's van palo santo, kalebas of keramiek;
    • keramische mate kalebassen - dit is het meest populaire type kalebas. Keramische mate kalebassen zijn relatief goedkoop, bestaan in vele ontwerpen en kleuren, en zijn bovendien gemakkelijk te onderhouden - je kunt ze zonder zorgen in de vaatwasser stoppen en afwassen met schoonmaakmiddelen. In tegenstelling tot een kalebas of palo santo vat, zal een keramische mate kalebas niet rotten als je vergeet om restjes yerba mate weg te gooien. Vanwege hun vorm, die lijkt op een natuurlijke kalebas, worden keramische mate kalebassen genoemd;
  • andere accessoires - bombilla en mate kalebas zijn de basisinstrumenten voor het brouwen en drinken van yerba mate, maar dit kan worden vergemakkelijkt met een paar extra accessoires, zoals:
    • bombilla cleaner - een speciale draad bekleed met een materiaal dat het mogelijk maakt bombilla's in moeilijk bereikbare hoekjes en gaatjes schoon te maken;
    • yerba mate-schep - houten lepel die het gemakkelijker maakt om de juiste hoeveelheid gedroogd product af te meten;
    • onderzetter van kurk - beschermt het oppervlak van het aanrecht waarop u de mate-gourd plaatst tegen de effecten van hitte;
    • thermometer - maakt het gemakkelijker om de temperatuur van het water te meten, wat zeer belangrijk is bij het brouwen, zoals u verderop in dit artikel zult lezen;
    • thermosfles - maakt het veel gemakkelijker om yerba mate buitenshuis te drinken - op het werk, op school, op de universiteit of op reis. Wij bevelen in het bijzonder de Yerbomos aan, die de drie functies van een vat, thermosfles en bombilla combineert;
    • yerbera - yerba mate-blik, dat het bewaren van de gedroogde mate vergemakkelijkt. Het metalen blik beschermt het gedroogde product tegen verwering, zonlicht, vocht en andere factoren die de smaak en het aroma van yerba mate kunnen beïnvloeden.

Hoe brouw je yerba mate?

Je hebt je eerste yerba mate, de mate kalebas en de bombilla al - nu is het tijd om het brouwsel te maken! Yerba mate brouwen is een soort ritueel, dus het is de moeite waard om een paar regels te onthouden. Maak je geen zorgen, er is niets moeilijks aan en je zult er snel aan gewend raken!

Hoe brouw je yerba mate? Vier eenvoudige stappen:

  1. Giet het gedroogde product in de mate kalebas. Begin met een kleinere portie, ongeveer 15 gram (2-3 theelepels), daarna kunt u de hoeveelheid geleidelijk opvoeren.
  2. Maak een "hoopje" Yerba mate - schud de kalebas krachtig en kantel hem een beetje zodat het droge product op één wand van het vat zit.
  3. Plaats de bombilla op de "hoop", met het filter naar beneden - zodat het de bodem van het vat raakt.
  4. Giet water in het vat. Streef naar de plaats waar de minste yerba mate zit. Heel belangrijk: giet geen kokend water over het droge product. Te heet water zal de bladeren verbranden en de infusie zeer bitter maken en de hulst zal zijn waardevolle eigenschappen verliezen. De optimale temperatuur voor het brouwen van yerba mate is ongeveer 70-80°C.

Wil je een echte meester worden in het brouwen van yerba mate? Lees onze blogpost: Yerba mate brouwen. Een beginnersgids.

Methoden voor het brouwen van Yerba Mate

De basis van het brouwen van yerba mate is één ding, en als je die eenmaal onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren. Het blijkt dat mate thee op verschillende manieren kan worden gedronken:

  • traditioneel - yerba mate gegoten over heet water met een temperatuur van ongeveer 70-80°C;
  • tereré - koude yerba mate. In plaats van heet water wordt koud water gebruikt en vaak worden er ijsblokjes aan toegevoegd. Het water kan worden vervangen door bevroren sap. De koude versie van yerba mate is zeer verfrissend en is vooral lekker op warme dagen;
  • cocido - yerba mate in theezakjes of in oplosbare vorm. Het kan meestal in kokend water worden gegoten;
  • tostada - geroosterde Yerba mate. Het kan worden gegoten over water, water met toegevoegde melk of het water volledig vervangen door melk. Plantaardige melk werkt ook heel goed;
  • experimenteel - wat de Ilex paraguariensis gemeen heeft is dat het zeer goed combineert met verschillende smaken. Zo kunnen stukjes fruit, gedroogde citrusschillen, verse kruiden en zelfs zoetstoffen aan de yerba mate worden toegevoegd. Water kan worden vervangen door vruchtensap, melk of zelfs bier. De mogelijkheden zijn legio en het is de moeite waard om zelf te experimenteren op zoek naar je eigen smaak!

Drink yerba mate, proost!

Met deze dosis kennis kun je je yerba mate avontuur beginnen! Om de verschillende smaken beter te leren kennen, raden we de yerba mate sample sets aan om mee te beginnen - met samples verpakt in 50g. Zo leer je niet alleen de verschillende merken kennen, maar ook de verschillende soorten yerba mate - van de klassieke, kruidige en fruitige tot de sterkst stimulerende. Zo wordt het gemakkelijker om later te kiezen voor yerba mate in een volledige verpakking.

Een optimale optie om te beginnen is ook om te kiezen voor een starterskit met yerba mate en accessoires, en als je yerba met iemand anders wilt drinken - raden we yerba mate sets voor koppels aan waarin alle producten dubbel zijn.

Ben je klaar voor een ontmoeting met yerba mate? Pak je mate kalebas en bombilla in de hand en geniet van het goede van het Guarani-indiaanse brouwsel. Proost!

pixel