Tereré - koude yerba mate voor warme dagen!
Er is niets lekkerder dan genieten van een vers ingeschonken warme yerba mate.... Maar wat als de brandende zon ons op de zenuwen werkt en we het niet prettig vinden om het te warm te krijgen? Hoe overleven we hoge temperaturen op zomerse dagen? Het antwoord zit verborgen in een drielettergrepige term: tereré! Hoe maak je koude yerba mate? Lees er alles over op onze blog!
Samenvatting:
- Wat is tereré?
- Tereré in Paraguayaanse stijl
- Hoe maak je tereré? Recept voor heerlijke, koude yerba mate
- Tereré ruso - wat is het?
- De beste yerba mate voor tereré
- Accessoires voor tereré
Wat is tereré?
Tereré is niets anders dan koud gebrouwen yerba mate. Het komt oorspronkelijk uit Paraguay en is daar het populairst. Geen wonder. Het kleine land in het hart van het continent staat bekend om zijn hete, tropische klimaat. Thermometers wijzen er tot 47°C aan op de heetste dagen van het zomerseizoen! Koud water over mate-thee gieten is ook populair in het noordoosten van Argentinië en het zuiden van Brazilië. Hier is het het heetst. In de verzengende hitte hebben weinig mensen zin in warme brouwsels. Met hulp komt de perfecte remedie in de vorm van ijskoude Yerba Mate.
Tereré in Paraguayaanse stijl
Yerba mate gedrenkt in ijskoud water rechtstreeks uit de bron werd honderden jaren geleden al gedronken door de Guarani-indianen. Zo'n drankje gaf hen energie, verhelderde hun geest en verminderde het hongergevoel, terwijl het tegelijkertijd hun lichaam perfect afkoelde in de ondraaglijke hitte. De traditie werd overgenomen door de moderne Paraguayanen en is zo diep geworteld in hun cultuur dat tereré de nationale drank is geworden. De laatste zaterdag van februari is zelfs uitgeroepen tot Nationale Tereré Dag! Bovendien heeft de internationale organisatie UNESCO in 2020 de Paraguayaanse traditie van het drinken van tereré opgenomen op haar lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. In Paraguay wordt ijskoude yerba mate door iedereen gedronken - jong en oud. Ze drinken het 's ochtends om te stimuleren en overdag om af te koelen. Ze nemen een grote tereré thermosfles over hun schouder mee naar hun werk of school, om vrienden te ontmoeten, te wandelen of op reis te gaan. Ze drinken koude yerba mate met guampa - een speciaal tererévat. Het is traditioneel gemaakt van buffelhoorn of -hoef, hoewel tegenwoordig net zo vaak guampa's van keramiek, metaal of palo santo hout worden gebruikt. Paraguayanen voegen ijsblokjes, stukken vers fruit - meestal citrusvruchten - en verse kruiden toe aan hun koude tereré. Kruiden voor tereré worden daar "yuyos" genoemd en kunnen op vrijwel elke markt worden gekocht. Paraguayanen mengen het koude water ook vaak met sap dat rechtstreeks uit het fruit wordt geperst, en vervangen het soms helemaal door bevroren sap.
Hoe maak je tereré klaar? Recept voor heerlijke, koude yerba mate
Hoe maak je tereré? Het is net zo eenvoudig als het bereiden van yerba mate in zijn traditionele warme vorm. De bladeren van de Ilex paraguariensis geven hun eigenschappen uitstekend vrij in heet water, maar ook wanneer ze worden blootgesteld aan lage temperaturen. Om ervoor te zorgen dat de edele plant ze beter kan "delen", moet het water erg koud zijn, zelfs ijskoud - rond de 1-5 °C. De bereiding van koude Yerba Mate is vergelijkbaar met traditioneel brouwen. Vul de kalebas gewoon met het gedroogde product (we raden aan om ongeveer 50% meer yerba mate te gebruiken dan normaal). Voordat je water in je mate kalebas giet, voeg je een paar ijsblokjes toe om de temperatuur van de drank langer laag te houden. De drank zal ook langer nodig hebben om te "trekken". Laat de kalebas ongeveer 5-10 minuten staan om te genieten van de fijne, kenmerkende smaak. Koude Yerba Mate gaat goed samen met kruiden en fruit. Het is de moeite waard om het te verrijken met stukjes citrusfruit, stukjes verfrissende watermeloen of sappige perzik of blaadjes verse munt. Het effect van langdurige verfrissing is gegarandeerd!
Tereré ruso - wat is het?
In de jaren 1930 was de regio Gran Chaco het toneel van een bloedig gewapend conflict tussen Paraguay en Bolivia. Veel vrijwilligers uit de Sovjet-Unie vochten aan de kant van het eerste land. De soldaten waren niet gewend aan het tropische klimaat en konden nauwelijks tegen de drukkende hitte. De verfrissende koude yerba mate was echter te bitter voor hun ongetrainde smaakpapillen. De compromisoplossing bleek een kleine aanpassing te zijn. In plaats van water werden de bladeren van Ilex paraguariensis overgoten met bevroren sap - meestal sinaasappelsap. De drank viel in de smaak bij de Russen. Het werd ook snel herkend door de lokale bevolking. Om de ongewone omstandigheden van het ontstaan te herdenken, wordt het vandaag de dag nog steeds "Russische tereré" of "tereré ruso" in het Spaans genoemd. Koude yerba mate gedrenkt in sap in plaats van water werd ook gedronken door Oekraïense immigranten die zich in de eerste helft van de 20e eeuw in de Paraguayaanse staat Itapúa vestigden. Hoe kun je tereré ruso zelf maken? Dat is heel eenvoudig! Giet gedroogde yerba mate in een bakje - verderop in dit artikel geven we aan welke soorten het beste zijn. Doe er een paar ijsblokjes in en giet er wat voorgevroren sap bij - sinaasappel-, appel-, perzik-, aardbeien- of passievruchtensap. Experimenteer en vind je favoriete smaak. De Russische tereré is klaar! Het recept is triviaal eenvoudig, nietwaar?
De beste yerba mate voor tereré
Vrijwel elk type gedroogd product is geschikt voor koud brouwen. Zowel de grover gesneden als de fijner gesneden soorten yerba mate. De stoffige Paraguayaanse mate, maar ook de groene Braziliaanse erva mate, die praktisch vrij is van stof en takjes, werkt goed. Het is de moeite waard om verschillende soorten uit te proberen om de soort te vinden die het beste bij ons past. Veel fabrikanten bieden kant-en-klare melanges voor koude bereiding. Ze zijn meestal gebaseerd op kruiden- en fruittoevoegingen die een uniek aroma en smaak aan de samenstelling geven. We hebben de kans gehad om veel van dergelijke melanges te testen. We hebben een aantal van onze favorieten voor je geselecteerd. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in onze online shop. Welke Yerba Mate is het beste voor tereré? Probeer de verschillende opties en beslis zelf! We geven je een suggestie om te beginnen:
- Verde Mate Tereré
- Guarani Menta Limón
- CBSé Pomelo
- Rosamonte Tereré
Hoewel de Brazilianen niet zo gek zijn op tereré als de Paraguayanen, vind je in het assortiment van het Braziliaanse merk Verde Mate een variant die is gewijd aan koele infusies. Het is de moeite waard om naar uit te kijken, niet alleen vanwege de rijke samenstelling, die nergens anders te vinden is. Verde Mate Tereré bevat onder andere gojibessen, ananasblokjes, sinaasappelschil, citroengras en muntblad. Wanneer er koud water aan wordt toegevoegd, is het resultaat een opmerkelijke fruitige mix!
De gerenommeerde Paraguayaanse producent is de liefhebbers van koude yerba mate niet vergeten! De rokerige bitterheid van het droge product wordt perfect gecombineerd met de zure accenten van citroen. De munt zorgt voor een vleugje verzachtende verfrissing. Guarani Menta Limón is de perfecte manier om af te koelen op warme zomerdagen!
CBSé Pomelo is een heerlijke Argentijnse yerba mate, versterkt door het natuurlijke aroma van grapefruit, dat bijzonder goed samengaat met koude versies van tereré. Een geweldige melange met een exotische noot die merkbaar is in smaak en aroma!
Een bekend Argentijns merk heeft ook iets voor de warmte. Rosamonte Tereré heeft geen toegevoegde smaak. Het droge product is echter zo bereid dat de yerba mate zijn waardevolle eigenschappen optimaal vrijgeeft bij contact met koud water of ijskoud sap.
Accessoires voor tereré
Bij het kiezen van het juiste product en de juiste toevoegingen om de koude versie van Yerba Mate te bereiden, is het belangrijk om de juiste accessoires niet te vergeten. Net als bij de warme versie van Yerba mate is een essentieel hulpmiddel de bombilla, die de droesem van de drank scheidt. Als alternatief kan koude Yerba Mate ook worden bereid met een gewone theezetter of een french press voor koffie. Wat betreft het vat maakt het niet echt uit waarin de tereré wordt bereid. Een traditionele mate gourd of guampa zal een verwijzing zijn naar de cultuur van de Zuid-Amerikanen, maar je kunt koude yerba mate ook bereiden in een gewone mok, glas of - in ware hipsterstijl - in een potje! Het is ook een goed idee om een tereré thermoskan aan te schaffen, waar je ijskoud water in kunt gieten, ijsblokjes in kunt doen en de mate herhaaldelijk over kunt gieten totdat het zijn smaak verliest. Dit is een geweldige optie voor op vakantie - om mee te nemen! We raden vooral de 3-in-1 terere "kit" aan die de Yerbomos 5.0 is. Dit is een geweldig accessoire dat de functies van mate gourd, thermosfles en bombilla combineert. Een geweldige gadget die het leven makkelijker maakt!
Zoals je zelf kunt zien, is yerba mate ook perfect bij warm weer! We hopen dat ons artikel je veel smakelijke inspiratie heeft gegeven. We raden je ook aan om een kijkje te nemen in het aanbod van onze winkel. We hebben veel producten verzameld die je zelfs op de heetste zomerdagen zullen verfrissen!
Informatiebron:
- Qué es el tereré, la bebida paraguaya reconocida como patrimonio inmaterial de la humanidad, BBC News, 2020.
- M. Sanz, Paraguay festja el Día Nacional del Tereré, bebida símbolo de su identidad, Ultima Hora, 2015.
- Wikipedia: Tereré.