Stevia - zoet en... gezond!
Een groen, mooi, onopvallend blad. De ervaring leert dat het bitter is en vreemd smaakt, zoals de meeste mooie, groene, onopvallende bladeren. Niets is minder waar! Stevia is een caloriearme, natuurlijke zoetstof die de bloeddruk verlaagt. Het is een heel goed alternatief voor traditionele suiker en andere zoetstoffen. Stevia verovert de wereld dankzij zijn opmerkelijke eigenschappen. Leer ze kennen in de blogpost van vandaag!
Samenvatting:
- Een mysterieuze plant uit Zuid-Amerika. Stevia - wat is het?
- Het zoete geheim van stevia. Wat zit erin?
- Een zoete bondgenoot van gezondheid. Wat zijn de eigenschappen van stevia?
- Stevia - is het gezond? Is het veilig om te consumeren?
- Stevia in yerba mate - zoet genot zonder wroeging
Een mysterieuze plant uit Zuid-Amerika. Stevia - wat is het?
Er zijn ongeveer 270 plantensoorten onder de gemeenschappelijke naam "Stevia", maar slechts één ervan is uniek. Stevia rebaudiana - dat is de botanische naam. Stevia - een klein en onopvallend plantje, maar wel een met een krachtige kracht! Het is als een schat die verborgen ligt in het hart van Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt het op veel plaatsen over de hele wereld gekweekt, maar oorspronkelijk komt het uit Paraguay en Brazilië. Van daaruit verspreidde het zich over het hele continent en veroverde het de harten en smaakpapillen van liefhebbers van gezonde voeding. Maar eerst werd het honderden jaren eerder ontdekt door de Guarani-indianen, die het - vanwege de unieke smaak - "zoet kruid" noemden, wat in hun taal ka'a he'ẽ klonk . Stevia werd al snel een gewaardeerde toevoeging aan kruidenthee, niet alleen vanwege het vleugje zoet dat het aan de kruiden toevoegde, maar ook vanwege de zeer interessante medicinale eigenschappen.
De naam stevia herinnert aan de Spaanse botanicus en arts Pedro Jaime Esteve, die de plant als eerste beschreef in de 16e eeuw. 400 jaar later werd de eerste chemische analyse van stevia uitgevoerd en gepubliceerd door de Paraguayaanse chemicus Ovidio Rebaudi. Hij ontdekte dat de groene bladeren een tot dan toe onbekende steviolglycoside bevatten, die verantwoordelijk is voor de zoete nasmaak. Ter ere van Rebaudi kreeg stevia de officiële botanische naam Stevia rebaudiana. Het is interessant dat stevia, bijna dagelijks gebruikt door de Guarani-indianen, aanvankelijk niet de interesse wekte van de kolonisten die in de 17e eeuw in Zuid-Amerika arriveerden. Het werd pas bekender in de jaren 1970, toen de Japanners het van dichterbij gingen bekijken. Ze werden letterlijk verliefd op de plant! De Japanners ontwikkelden manieren om steviabladeren te kweken en te extraheren en waren de eersten ter wereld die er een zoetstof op basis van produceerden - een gezonder alternatief voor suiker. Vandaag de dag is Japan een van de grootste markten voor dit product en is China de belangrijkste exporteur van stevia.
Het zoete geheim van stevia. Wat zit erin?
Hoewel stevia, dit kleine struikje uit de Asteraceae familie, onopvallend lijkt, verbergt het een ongelooflijke kracht. Het zoete geheim zit in de bladeren, die de eerder genoemde steviolglycosiden bevatten die stevia tot 300 keer zoeter maken dan traditionele suiker. Bovendien worden de glycosiden niet door ons lichaam gemetaboliseerd, wat betekent dat stevia bijna geen calorieën bevat! Het is daarom de ideale keuze voor iedereen die zijn suikerinname wil verminderen zonder de zoete smaak van zijn favoriete eten en drinken op te offeren.
Stevia is niet alleen een gezonder alternatief voor suiker. Het is een echte schatkamer van gezondheid, boordevol voedingswaarden. In de samenstelling vind je een rijkdom aan vitaminen zoals B2, B9, C, die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Mineralen? Natuurlijk! Kalium, magnesium, ijzer, zink - om er maar een paar te noemen. Deze voedingsstoffen ondersteunen ons hart, onze botten en onze algehele immuniteit. En we mogen de antioxidanten niet vergeten, waar stevia ook geen gebrek aan heeft. Dankzij hen kan stevia vrije radicalen helpen bestrijden, het verouderingsproces vertragen en cellen beschermen tegen schade. Stevia wordt veel gebruikt in de keuken als natuurlijke zoetstof. Verse of gedroogde stevia bladeren, poeder of pastilles kunnen worden toegevoegd aan koffie, thee, desserts en zelfs worden gebruikt om cake te bakken. Het is een waardevolle en gezonde toevoeging aan je dieet!
Een zoete bondgenoot van gezondheid. Wat zijn de eigenschappen van stevia?
Studies bevestigen dat stevia indrukwekkende eigenschappen heeft, vooral in de context van diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Het is als een balsem voor mensen die worstelen met diabetes. Dankzij de natuurlijke ingrediënten helpt het de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat cruciaal is voor diabetici. Door stevia te consumeren in plaats van traditionele suiker, kun je je glykemie onder controle houden, wat kan helpen bij het voorkomen van plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel. Dat is nog niet alles. Stevia heeft ook positieve effecten op het cardiovasculaire systeem. Dankzij de hypotensieve eigenschappen kan het helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk, wat belangrijk is voor mensen die lijden aan hypertensie. Regelmatige consumptie van stevia kan de gezondheid van de bloedvaten helpen verbeteren, wat op zijn beurt het risico op hartaandoeningen vermindert. Zwaarlijvigheid is een ander probleem dat de Zuid-Amerikaanse plant aanpakt. Als natuurlijke zoetstof zonder calorieën is stevia een geweldig suikeralternatief voor mensen die willen afvallen of gewoon willen zorgen voor een slank figuur. In plaats van de lege calorieën van suiker, biedt stevia zoetheid zonder de extra calorieën, wat kan helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht.
Stevia - is het gezond? Is het veilig om te consumeren?
Het antwoord is ja! Hoewel stevia aanvankelijk wantrouwen opriep in Europa en de VS, met de eerste studies die in de vorige eeuw werden uitgevoerd en suggereerden dat het schadelijk zou kunnen zijn, weerlegden latere, meer diepgaande studies deze theorieën en onthulden de talrijke voordelen van de plant. Uiteindelijk veroverde stevia in 2011 Europa volledig. De Europese Unie verklaarde het veilig en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde een aanvaardbare dagelijkse dosis van 4 mg per 1 kg lichaamsgewicht vast. Vandaag is bekend dat steviolglycosiden, de zoete bestanddelen van de plant, geen bijwerkingen hebben, niet allergisch zijn en zelfs niet kankerverwekkend! Stevia heeft geen contra-indicaties voor gebruik. Het is veilig voor iedereen - kinderen, volwassenen en senioren. Het is een zoet verhaal met een vleugje bitterheid dat laat zien dat het soms de moeite waard is om de natuur een kans te geven!
Stevia in yerba mate - zoet genot zonder wroeging
Stevia kan in verschillende vormen worden gekocht - als bladgroen, in poedervorm of in pastillevorm. Het wordt overal gebruikt waar suiker kan worden gebruikt. Wat dacht je van zoete Yerba Mate? Klinkt dat vreemd? Je kunt stevia in je mate-kopje doen om je brouwsel een lichtzoete nasmaak te geven, of gewoon een kant-en-klaar product met stevia kopen. Probeer CBSé Endulife con Stevia uit Argentinië of Colón Compuesta con Stevia uit Paraguay. Het is de perfecte manier om een bitter brouwsel te zoeten zonder wroeging.
Alles wat zoet is, is ongezond, calorierijk en dikmakend? Met stevia - nooit meer!
Informatiebron:
- Wikipedia: Stevia rebaudiana.
- S. K. Goyal, Samsher, R. K. Goyal, Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2010.
- S. D. Singh, G. P. Rao, Stevia: The Herbal Sugar of 21 st Century, Sugar Tech, 2005.